PENGIKUT AJARAN SESAT

Saturday, March 12, 2011

kebaikan coklat

disini, aku ingin sarankan kepada sesiapa yang suka makan coklat macam aku, tak perlu takut gemuk ke, ape ke ok.. hahaha.. sebab banyak kebaikannya.. lalalala ofkos la aku nak bagitaw tentang kebaikan, takkan nak bagitau keburukan plak.. peberet tu~!!


best wey.. anyway, kebaikan yang kita tak nampak pada coklat nie. aku pecaye, korang makan coklat nie, sebab sukakan coklat nie je, bukan sebab kebaikan-kebaikan coklat nie.. aku sebenarnye, tak tau jugak tentang nie, bila da taw, meh cni, ak nak sharing is caring ckit...


KEBAIKAN MAKAN COKLAT
1. dapat melegakan otot. tapi kalau makan banyak sangat, boleh menyebabkan otot menjadi terlalu rehat sampai asid perut mudah masuk dalam ASFARAGUS ESOFAGUS, iaitu bahagian saluran makanan yang terletak diantara tekak dengan perut dan akan menyebabkan kecederaan dalaman.




                  ini ESOFAGUS                                                                ini ASFARAGUS

2. memberikan perasaan gembira kepada pemakannya. perasaan tu dapat dirasai ketika coklat mencair di dalam mulut.



ini GEMBIRA

3. mampu merehatkan minda dan menimbulkan perasaan relaks. kerana bahan kimia TEOBROMINA yang terdapat dalam coklat boleh memberikan rangsangan psikologi seolah-olah diri sentiasa tenang.


ini RELAX

4. mampu melanjutkan usia seseorang yang selalu memakannya. sekiranya manusia mengunyah coklat 3 kali sebulan, mereka diramalkan dapat hidup setahun lebih lama daripada orang yang tidak makan coklat langsung.


ini LANJUT USIA NGAH MEN FACEBOOK

5. boleh mngurangkan risiko serangan strok. kerana ia dapat mencairkan darah dan mengelakkan darah daripada membeku didalam jantung.

ini DARAH YANG CAIR

6. ubat penghidap asma dan melegakan batuk. pesakit juga digalakkan makan coklat untuk melegakan saluran pernafasan di  dalam paru-paru. 


                          ini BATUK                                                                     ini ASMA

sekian... anyway, pesanan terakhir, jangan bagi kucing anda makan coklat ye, sebab itu adalah RACUN untuk mereka, dan terlebih makan coklat, bakal obesiti ye.. :)


               ini SITI NURHALIZA                                                                  ini OBESITI 




14 comments:

lavender harum wangi said...

choki choki~ saya nak choki choki~ >.<

Illy Int said...

saya suka cokelart cadburry :))huhu

~Anis Aisyah~ said...

lav: sile beli kedai ahmeng ye...
illy: utk kesihatn... :D anis pon suke..

Chuck said...

aku suka tapi malas nak beli. kau belikan boleh? haha

little cart00n said...

yeay! tadi baru beli choc!:)

~Anis Aisyah~ said...

chuck: xpe, aku beli, pastu, ak mkn la... lalalalala

little cartoon: sharing is caring, xrase nk shre ke? :D

nas_mkfs said...

aku pon suke coklat..smue jenis coklat aku suke..xpe ke??hehe...

~Anis Aisyah~ said...

mung meme doh, tamok... hehehe

nub said...

kat kampung ceq,langkawi murah2 jaa. ahah

~Anis Aisyah~ said...

waaaah~! bestnye.. pos DAIM 1.. :D

fazira fadzil said...

saya x makan apa2 dua hari ni. best. kalau dulu kita sumbat coklat time sedih dengan ayie, tapi skrg, makan hati betul2. bestbest. like.

gEe said...

wahh. bertuah la sy sbb sy pun pnggemar cklat. hehe

Fara Farhana ™ said...

dapat coklat ni.nyumm2.
gerenti ta sampai sejam da habis.rakus sangat ni.

lapar cadbury =.="

~Anis Aisyah~ said...

faz: hati ap? ayam??? xbesst~~!

gee: same la kite.. sgt2 gemar coklat.. :D

fara: amik la cadbury kt atas tue... tibe2 lapar jgk nie... -.-"